fbpx

Asintik Academy

Waardevolle aanbevelingen schrijven in je scriptie

Aanbevelingen in je scriptie

We kennen het allemaal: de druk om een goede scriptie te schrijven. En hoe schrijf je dan ook nog waardevolle aanbevelingen? Wat zijn de beste tips en trucs om een scriptie te schrijven waar het hart van je professor en van je opdrachtgever sneller van gaat kloppen? In deze blogpost geef ik je waardevolle informatie over hoe je goed aanbevelingen voor je scriptie maakt – want laten we eerlijk zijn, niemand leest graag droge aanbevelingen!

Waardevolle aanbevelingen schrijven

Een aanbeveling is een gevoel, mening of idee die je met anderen wilt delen. In een wetenschappelijk werk gaat het daarbij natuurlijk over een concrete en onderbouwde aanbevelingen op basis van de inzichten van je afstudeerproject. Het gaat om eerlijke en onderbouwde adviezen. De aanbevelingen zijn gerelateerd aan het doel van het afstudeerproject voor de opdrachtgever.

Een aanbeveling moet concreet zijn, zoals het oproepen tot een specifieke actie. Voor de persoon aan wie de aanbeveling gericht is moet duidelijk zijn wat hij moet gaan doen. Hij kan bij wijze van sprake meteen aan de slag met je aanbeveling.

De aanbevelingen in je scriptie zijn een element waarbij je inzichten worden onderbouwd door de ervaring die je hebt opgedaan tijdens je project. De onderbouwing van het waarom van je aanbeveling vind zijn oorsprong dus in het werk dat je hebt uitgevoerd.

Kies de juiste personen om de aanbevelingen aan te richten

Kies de juiste personen om uw aanbevelingen aan te richten en zorg ervoor dat ze effectief zijn. Dat lijkt een open deur maar is toch iets lastiger dan je in eerste instantie denkt. Zet je aanbevelingen in een lijstje en voeg aan iedere aanbeveling toe aan wie je de aanbeveling schrijft. Zorg vervolgens dat de concreet aanbeveelde actie ook past bij die persoon.

Een aanbeveling om een implementatieplan te schrijven vraag je over het algemeen niet aan een schoonmaker. Eem aanbeveling om schoonmaakmiddel alleen op bepaalde oppervlakken gebruiken vraag je weer niet aan een manager.

Geef argumentatie voor je aanbevelingen

Het gaat naast de inhoud van de aanbeveling ook met name over het waarom van je aanbeveling.

Het schrijven van je aanbevelingen is vaak niet makkelijk, omdat je inmiddels veel inhoudelijke kennis hebt over je project en die moet omzetten in een concrete en duidelijke aanbeveling voor bijvoorbeeld je opdrachtgever.  het veel tijd kost en je er zelf over moet lezen om te weten wat ervan belangrijk is. Om deze reden kan het interessant zijn om vooraf al te bedenken welke punten je wil aankaarten voordat je begint met schrijven. Hoe doe je dit? Door intelligent te kunnen spreken over een complex onderwerp! 

Als je intelligent spreekt over een complex onderwerp vergroot je de kans dat anderen jouw aanbevelingen graag overnemen omdat je ze goed onderbouwd hebt. Intelligent spreken over een complex onderwerp vraagt dat je simpel uitlegt waarom het goed is als je opdrachtgever een bepaalde actie onderneemt. En waarom het goed is is weer besloten in het doel van je project.

Onderscheid conclusies van aanbevelingen

Je hebt een aantal conclusies getrokken in je onderzoek. In je conclusies heb je de onderzoeksvraag beantwoord aan de hand van je onderzoeksresultaten. 

In je aanbevelingen doe je voorstellen tot concrete actie of oplossingen. Deze acties en oplossingen sluiten aan bij het probleem dat je hebt onderzocht en de conclusies die je hebt getrokken. Daarmee kunnen door het bedrijf of de opdrachtgever nieuwe doelen gesteld worden.


In dit blog heb je geleerd dat je aanbevelingen in een scriptie moet beschrijven. Dit doe je door ervoor te zorgen dat ze relevant en overtuigend zijn, maar ook waardevolle informatie bevatten. 

Wil je meer lezen over andere delen van je scriptie, kijk dan bij ons overzicht aan gratis materialen

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!