Titelpagina scriptie: essentieel voor een goede scriptie én haalbaar
Hoe zou je reageren als ik je vertel dat het schrijven van een goede titelpagina voor een scriptie essentieel is? Ga maar na, als je zelf literatuur zoekt. Je typt enkele woorden in een literatuur zoekmachine en wat krijg je te zien? Juist, vele titels, met auteurs, jaren en wijze van publicatie. Met wat ervaring zeggen die auteur namen je natuurlijk wel wat. Toch is het meest belangrijke de titel: is dit artikel geschikt voor wat ik wil weten? Oftewel: titelpagina scriptie: essentieel voor een goede scriptie én haalbaar!
Je lezer is niet anders. Die is op zoek naar informatie die voor zijn doel nuttig is. Ook als jouw rapport niet nuttig is bewijs je hem of haar een dienst als dat zo snel mogelijk helder is. Een titel als ‘afstudeerscriptie over de juiste strategie kiezen’. Tja, daar heb je als lezer heel wat aanvullende kennis voor nodig om te bepalen of dat interessant is voor je doel.
Hoe je een goede titelpagina maakt
Het meest belangrijke is de titel: zo inhoudelijk en specifiek mogelijk en toch compact. Het splitsen van je titel in een hoofdtitel en een subtitel kan helpen specifieker te zijn en toch compact te blijven.
Die titel is zo belangrijk omdat het je lezer meteen zegt wat hij kan verwachten van je rapport. De hoofdboodschap die je te vertellen hebt staat in de titel. Als de lezer dat interessant vindt en hij wil weten hoe je daar toe bent gekomen of hij wil meer onderbouwing dan zal hij het rapport moeten lezen. Maar de basis voor de lezer is: wat ga ik leren van dit rapport?
Daarnaast zijn er natuurlijk standaard elementen die je moet benoemen op je titelpagina:
- Type document
- Publicatie datum
- Titels, voorletters en achternaam van de auteur
- Onderwijsinstelling & opleiding
- Titel, voorletters en achternaam van je begeleiders
- Optioneel kun je een relevante illustratie toevoegen
Hoe maak je een informatieve titel
Een titel schrijf je pas als je rapport af is. De titel is het hoogste niveau samenvatting van je inhoud. Oftewel: wat zijn de kernwoorden die je rapport beschrijven? Die kernwoorden wil je in de titel zien.
Voor deze titel en voor alle hoofdstuk of paragraaf titels kun je de SLIM methode gebruiken. Sterker nog, die SLIM methode kun je ook voor je alinea’s gebruiken. Het brengt structuur aan en focust op de boodschap aan je lezer bij iedere alinea, paragraaf, hoofdstuk of zelfs titel.
Bij een goede opbouw van je scriptie geeft de SLIM methode een praktische aanpak van het kiezen van de juiste kernwoorden op ieder niveau. Daarna kun je eenvoudig een titel of eerste zin van een alinea schrijven gebruik makend van deze kernwoorden.
Meer tips voor het schrijven van je scriptie
Een scriptie is heel wat meer dan een titelpagina natuurlijk. Kijk gerust bij onze overige gratis artikelen over het schrijven van een scriptie, word lid van de facebook groep scriptie schrijfplezier, volg een gratis cursus scriptie schrijfstrategie of volg de hele SLIM methode cursus.
Succes met schrijven!