fbpx

Asintik Academy

SMART schrijven van je rapport of scriptie met de SLIM methode

Met 7 tips je scriptie schrijven

Tip 7: SMART schrijven met de SLIM methode

Even een korte recap. SMART staat voor Specifiek + Meetbaar + Acceptabel + Realistisch + Tijdsgebonden

SMART schrijven en formuleren, je bent het ongetwijfeld al tegen gekomen, bijvoorbeeld SMART je doelen formuleren voor je project. In basis een goed concept al is er wel wat controverse hoe goed het toepasbaar is op doelen formuleren. In onderzoek en ontwikkeling zijn vaak namelijk meer onzekerheden dan in andere projecten.

Maar wat kun je nu leren van de SMART aanpak voor je scriptie? Voor de planning van je schrijfproces kun je het goed gebruiken natuurlijk. De te schrijven inhoudelijke delen bijvoorbeeld hoofdstukken kun je goed plannen met gebruik van de SMART aanpak.

Wat echter voor het verwoorden van de inhoud in je scriptie, het echte schrijfwerk? Dat werkt iets anders. Het acronym SLIM van de SLIM methode werkt daar beter voor. Als je dat acroniem tijdens het schrijfproces voor ogen houdt geeft het je continu houvast hoe en wat je moet schrijven, of je nu een titel schrijft of een alinea.

 • Structure
  Hoe past de inhoudelijke boodschap die je aan je lezer wil geven in de totale structuur. Weet de lezer al voldoende om de boodschap die je nu wil schrijven goed te kunnen plaatsen. Wees je bij elk woord dat je schrijft bewust van hoe die inhoud past in de totaal structuur van je scriptie.
 • Level
  Op welk niveau schrijf je nu? Een hoofdstuk titel is een hoger niveau dan een alinea. In een hoofdstuk titel gaat dus ook meer de hoofd boodschap terwijl in alinea’s de inhoudelijke details en onderbouwing worden verwoord.
 • Intent
  Wat is de boodschap aan de lezer?
 • Message
  Wat is de inhoud die je aan je lezer geeft. Dit lijkt een open deur maar een titel als ‘introductie’ geeft mij als lezer geen houvast welke inhoud je me gaat vertellen. Die titel zou bij ieder onderwerp kunnen passen.

Na wat oefenen geeft dit acronym al snel houvast tijdens je schrijfproces. Zeker als je ook na de eerste schrijfronde reflecteert op de inhoudelijke structuur van je scriptie. Wat is je inhoudelijke (message) boodschap (intent) aan de lezer op ieder niveau (level) en wordt de lezer daarmee ook gestructureerd (structure) overtuigd van je hoofdboodschap?

Meer weten: volg een gratis proefles uit de online cursus ‘gestructureerd schrijven’ of schrijf je in voor de volledige cursus.

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!