Een scriptie laten schrijven is geen goed idee als je het zelf kunt doen. Een scriptie is een verslag van een onderzoeksproject dat aantoont dat je kritisch kunt denken, onderzoek kunt doen en je bevindingen kunt verwoorden. Het laat ook zien dat je in staat bent om een onafhankelijk project op je te nemen en het tot een goed einde te brengen. Sommige studenten kiezen ervoor om een scriptie te laten schrijven omdat ze het moeilijk of tijdrovend vinden, maar dit is echt niet nodig. Met deze tips kun je gemakkelijk je scriptie afkrijgen zonder hulp!
Je scriptie laten schrijven: geen goed idee!
Om te beginnen: je scriptie laten schrijven is strafbaar.Je kunt hiervoor van je universiteit gestuurd worden. Ten tweede is het het geld niet waard dat je ervoor moet betalen. Ten derde is het niet eerlijk om te doen. Ten slotte, en dat is het belangrijkste, zul je niets leren als iemand anders je scriptie voor je schrijft. Denk dus twee keer na voordat je je scriptie laat schrijven!
Vaak gehoord: hoe snel kan je een scriptie schrijven?
Daar zul je verbaasd over zijn! Als je het project hebt uitgevoerd, en je hebt je inhoudelijke resultaten helder dan kan het schrijfproces heel snel mits je de juiste schrijfstrategie gebruikt. De schrijfstrategie moet je eerst leren maar als je dan met een goede focus werkt kun je eenvoudig je scriptie in 1 maand schrijven!
Dit verklaart meteen waarom een scriptie laten schrijven veel meer tijd kost: de schrijver moet zich eerst jouw onderzoek en bevindingen eigen maken. Tot zover de snelheid!
Nu je weet waarom je scriptie laten schrijven geen goed idee is, kun je je concentreren op het zelf schrijven ervan. En met deze tips wordt dat een fluitje van een cent!
De tips om zelf vlot een goede scriptie te schrijven
Tip 1: vat de inhoudelijke boodschap van je werk samen in 1 zin
De eerste stap om je scriptie geschreven te krijgen is de inhoudelijke boodschap van je werk in één zin samen te vatten. Dit zal je helpen je te concentreren op wat echt belangrijk is en het zal het schrijven veel gemakkelijker maken.
Onderschat de uitdaging van het samenvatten niet! Het resultaat ziet er misschien gemakkelijk uit, maar het proces is eigenlijk best moeilijk. Je moet in staat zijn om de essentie van een stuk beknopt weer te geven en onnodige details weg te laten. Het is een vaardigheid die tijd en oefening vergt om te perfectioneren.
Tip 2: Werk een goede structuur uit voordat je gaat schrijven
De tweede tip is om te werken aan een goede structuur voor je scriptie voordat je begint met schrijven. Dit betekent dat je eerst nadenkt over hoe je je materiaal verdeelt over de verschillende hoofdstukken en
Een overzicht is een geweldige manier om je gedachten te structureren en het zal je ook helpen om op het juiste spoor te blijven tijdens het schrijven.
Bekijk hiervoor ook het artikel over schrijfstrategie
Tip 3: verdeel het schrijfwerk in kleinere taken
Aan de hand van bovenstaande schrijfstrategie krijg je een goede verdeling in meerdere kleinere schrijftaken. Daardoor wordt het schrijfproces veel eenvoudiger en minder ontmoedigend. Dit is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je het project op tijd en met een betere kwaliteit kunt afronden.
In het algemeen werken meerdere kleine taken beter dan één grote taak. Dit komt omdat het gemakkelijker is om met kleine taken te beginnen en je echt zicht hebt op je eigen vooruitgang.
Tip 4: bepaal op ieder niveau je boodschap voor je schrijft
Je rapport heeft verschillende niveaus. De titel is de hoofdrubriek van je verslag. Hoofdstuktitels verschijnen na de titel en duiden op een nieuw hoofdstuk. Alinea’s zijn kleinere onderverdelingen binnen het hoofdstuk die verder kunnen worden onderverdeeld in zinnen.
Het is belangrijk op ieder niveau te bepalen wat je boodschap is aan je lezer. Naarmate je verder komt met schrijven, blijft het belangrijk om te bepalen wat je boodschap is voor je lezer op dat niveau. Wat probeer je over te brengen? Wat zijn je doelen voor je publiek? Houd deze dingen in gedachten als je je woorden en zinnen kiest. Je doel is om je lezer je boodschap duidelijk over te brengen, dus zorg ervoor dat je boodschap duidelijk en beknopt is.
Tip 5: check de samenhang binnen en tussen de niveaus
De boodschappen op de verschillende niveaus uit de vorige tip hebben ook een samenhang. Die samenhang is belangrijk om te checken op consistentie. Dan word je boodschap heel gemakkelijk begrijpbaar voor je lezer.
Dit en ook de vorige tips vormen het hart van de SLIM methode om een goed rapport te schrijven. Als je student IEM aan de RUG bent kun je deze in het master programma ook daar volgen.
Tip 6: voor praktische hulp en templates: gebruik hulpmiddelen
Je bent niet de eerste die een scriptie schrijft, velen zijn je voorgegaan! Gebruik hun ervaringen en tactieken.
- Simpel door een template te downloaden (gratis) om de basis voor je schrijfstrategie te leggen
- of door de volledige SLIM cursus te volgen om zo nog vlotter en beter te kunnen schrijven
Bonus tip: geniet van je resultaat!
Niet alleen aan het eind maar zeker ook tussendoor bij het afronden van de verschillende kleine schrijftaakjes waardoor je duidelijk je voortgang ziet. Dat geeft iedere keer weer een voldaan gevoel!