Asintik Academy

scriptie format op de juiste manier gebruiken

Met 7 tips je scriptie schrijven

Tip 2: Het scriptie format van je opleiding op de juiste manier gebruiken

Het scriptie format van je opleiding is een handvat, geen harnas. Ik zie veel scripties waarin de door de handleiding voorgestelde opbouw (bijna) letterlijk wordt overgenomen door de schrijver. De opleiding geeft het zelf aan, dan zal het toch goed en gestructureerd zijn? Ja natuurlijk is het goed maar voor jou als schrijver moet je het wel op de juiste manier gebruiken. Het is geen harnas waar je niets aan mag wijzigen. Als je het toepast op je eigen project en scriptie in plaats van dogmatisch letterlijk overneemt doe je jezelf als schrijver en je lezer een groot plezier.

Een aangereikte goed scriptie format, inhoudsopgave etcetera is natuurlijk handig voor jou als schrijver, het lijkt op een gestructureerd geschreven scriptie. Geeft het echter ook het juiste houvast aan je lezer? Stel dat al je medestudenten dezelfde opbouw en inhoudsopgave zouden gebruiken. Dus alle rapporten hebben dezelfde voorgestelde inhoudsopgave om maar een voorbeeld te geven. Als jij nu in de rol van lezer kruipt en je pakt een paar van die rapporten om te bekijken wat jij er van kan leren. Wat is de toegevoegde waarde van de inhoudsopgave dan? Helpt het je dan in te beoordelen wat je gaat leren in de verschillende hoofdstukken van het ene rapport versus het andere?

Natuurlijk kun je als lezer direct zien waar de ‘introductie’ te vinden is of de ‘context’ of de ‘resultaten’. Maar welke scriptie is nu het meest interessant voor je? Wat maakt het ene rapport anders dan de andere? Dat leer je niet uit de generieke termen van dat voorgestelde format. Begrijp me niet verkeerd, dat scriptie format is natuurlijk goed maar het is een generiek format. Geschikt voor inhoudelijk verschillende projecten maar wel via een gestructureerde opbouw.

Voor je lezer is het een stuk prettiger als je die generieke opbouw specifiek maakt voor jouw project en jouw boodschap. Het geeft de lezer veel meer houvast als je de kern weet te vangen van wat jij in jouw project ‘context’ noemt of welk ‘resultaat’ je hebt opgeleverd. Als je die inhoudelijke hoofd bevindingen combineert met de generieke structuur van de voorgestelde scriptie opbouw krijg je een sterke structuur voor je eigen scriptie. En voor de lezer biedt het meer houvast.

Net zo belangrijk: voor jou als schrijver maakt het het schrijfproces makkelijker. Bij ‘context’ valt vanalles te schrijven. Maar wat is nu de echte kern en wat zijn details? Als je eerste inhoudelijk de hoofdboodschap kernachtig weet te formuleren van wat je echt aan je lezer moet overdragen, dan is het makkelijker het hoofdstuk of de paragraaf daadwerkelijk te schrijven. Doe je dat niet, hoe sorteer je dan eenvoudig welke informatie hoofdzaken vormen en welke zaken details?

Dus gebruik het aangereikte scriptie format als een handvat dat je specifiek gaat maken voor jouw project en scriptie. Zo kun je gestructureerd je scriptie schrijven die helder is voor je lezer.

Succes met schrijven!

Meer weten: volg een gratis proefles uit de online cursus ‘gestructureerd schrijven’ of schrijf je in voor de volledige cursus.

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!