fbpx

Opbouw scriptie: je hebt slechts 1 handvat nodig!

opbouw scriptie

Opbouw scriptie: eenvoudig met het juiste doel

Opbouw scriptie: beginnen met hoofdstuk 1 en doorwerken naar het nawoord? Er komt wel wat meer kijken bij een goede structuur van een scriptie!

De meeste opleidingen geven de belangrijkste onderdelen van de scriptie in een voorbeeld indeling. Er zit echter een groot verschil tussen die indeling en de opbouw die jij moet hanteren. Voor wie schrijf je namelijk de scriptie? Je denkt om af te studeren, natuurlijk. Maar even een stapje verder, wie bepaalt dat? Iemand die jouw scriptie leest en nog wel een paar andere lezers. Dus het is goed om je te richten op je lezer en niet op een generieke indeling die je opleiding aanbiedt.

Dus de opbouw van EEN scriptie? Jij weet nu wel beter, het gaat om de opbouw van JOUW scriptie!

De opbouw van jouw scriptie

De belangrijkste les heb je geleerd: het gaat om jouw lezer en wat jij hem wil vertellen. Hoe schrijf je van de titelpagina tot de discussie en van de onderzoeksresultaten tot iedere paragraaf op een manier die jouw lezer boeit. Maar meer dan dat, ook de juiste boodschap overbrengt die jij wil brengen.

Dan blijkt zo een standaard format van je opleiding best een goed begin. Je zult het alleen moeten omvormen naar jouw project en jouw boodschap.

Bedenk je daarbij dat je nog niets weet van jouw project. Sluit aan bij zijn kennis en leid hem stapsgewijs naar jouw conclusies. Daar wil je heen, dat hij jouw conclusies onderschrijft. Als je daarmee je doel goed voor ogen hebt wordt de structuur van je scriptie een stuk eenvoudiger. Je kunt dan makkelijk plaatsen welk hoofdstuk voor of na het andere hoofdstuk komt.

Kijk daarbij uit voor de valkuil dat het uitvoeren van een onderzoek of project iets heel anders is dan het goed vertellen over je project. En een scriptie gaat over dat laatste.

Jouw scriptie opbouw is anders dan jouw onderzoek

Die lezer en jij als project of onderzoek uitvoerder hebben iets gemeenschappelijk: aan het begin van het traject weet je nog niets over het project. Dat is wezenlijk anders dan jij als schrijver: jij weet alles van je project. Je hebt het immers al uitgevoerd.

Gebruik die kennis om je lezer direct uit de verwarring te helpen. Als onderzoeker moest je zelf onderzoeken en uitvinden hoe je project er uitzag. Een project uitvoeren is soms best lastig omdat je in het duister tast. Je weet niet waar je naar toe moet, wat belangrijk is wat bijzaken en wat hoofdzaken zijn. Dus onderzoek je veel en ontdek je nog meer wat uiteindelijk niet heel waardevol is. Toch is dat nodig om de resultaten te vinden die er wel toe doen. Om tot de conslusie te komen die hout snijdt.

Gebruik die kennis om je lezer aan het begin op het juiste been te zetten.

 • Wat weet je nu wat je graag aan het begin van het project geweten?
 • Welke in je project ontdekte resultaten had je in het begin veel geholpen?
 • Welke kennis had je graag in het begin gehad?

Vertel die zaken als eerste aan je lezer, daarna kun je uitleggen hoe je daarbij bent gekomen.

Een scriptie of een rapport is dus geen logboek! En lang niet alles hoeft erin vermeld te worden. Er is genoeg ruimte in de bijlagen om die details kwijt te kunnen.

Dus welke volgorde is nu een goede basis?

Daarin mag je onderscheid maken tussen echt inhoudelijke hoofdstukken en delen als ‘inleiding’, ‘inhoudsopgave’, ‘samenvatting’, ‘voorwoord’ of ‘nawoord’.

Een veel gebruikte basis voor je inhoudsopgave en daarmee voor de opbouw van je scriptie is:

Voorwerk:

 • Titelpagina
 • Voorwoord
 • Dankwoord
 • Samenvatting
 • Inhoudsopgave
 • Lijst van begrippen, afkortingen, afbeeldingen, tabellen

Kern:

 • Inleiding (dit is meestal hoofdstuk 1)
 • Context / theoretisch kader / literatuur onderzoek
 • Onderzoeksmethoden
 • Resultaten

Nawerk:

 • Conclusie
 • Discussie
 • Aanbevelingen
 • Reflectie / evaluatie
 • literatuurlijst

Hoofdboodschap: wat is je boodschap aan je lezer en hoe vertel je die?

Identificeer welke informatie je direct nodig hebt om je project te snappen. Die informatie schrijf je als eerste op. Vervolgens beschrijf je hoe je tot die informatie gekomen bent. In iedere volgende paragraaf voeg je weer het juiste stukje informatie toe.

Wil je meer hulp, of heb je behoefte aan een goede schrijfmethode, bekijk hieronder dan de overige bronnen of schrijf je in voor onze gratis of betaalde cursussen.

Succes met schrijven!

Bij andere verslag types hoort soms een andere indeling. Als je echter de hoofdboodschap van dit artikel ook daar toepast kun je zelf de beste structuur bepalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!