Opbouw scriptie: hoe je de juiste structuur bepaalt tijdens het schrijven
Hoe schrijf je een scriptie? Het is voor iedere schrijver, ongeacht of het om bachelor scripties gaat of master scripties, belangrijk dat je de juiste scriptie opbouw hanteert. Er zijn veel verschillende manieren waarop een scriptie geschreven kan worden en dit bepaalt ook welke structuur je inzet voor de scriptie.
Het gaat hier bij niet om welke elementen als titelpagina , scriptieomslag etc. nodig zijn, maar wel hoe je de scriptie opbouwt om zo een goede scriptie te schrijven die voor de lezer goed te volgen is.
Je lezer en je boodschap
Start met jezelf af te vragen wie je beoogde lezer eigenlijk is. Het is belangrijk dat je scriptie aansluit bij de interesses van die lezer. Is het een scriptie over ontwikkeling van een cursus marketing, onderzoek of communicatiewetenschappen?
En wat is je hoofdboodschap aan die lezer? Wat wil je dat zij ervaren?
Een scriptieschrijver gaat altijd uit van een hoofdboodschap of thema die leidend is in de scriptie. Alle elementen bedienen uiteindelijk die hoofdboodschap.
Opbouw scriptie: positie hoofdboodschap
Het zal je verbazen: waar zet je de hoofdboodschap aan je lezer? Inderdaad in de titel van je rapport! Je scriptie is namelijk helemaal afhankelijk van die titel. Het opschrijven ervan kan je dus wel eens wat tijd kosten, want deze moet perfect zijn!
Er zijn diverse trucjes om een goede titel te schrijven, die kun je leren via de SLIM methode. In ieder geval schrijf je de titel pas als allerlaatste. Dan pas weet je wat je boodschap is aan je lezer.
De hoofdboodschap vat alle deelboodschappen samen. Deze hoofdboodschap is vaak het onderwerp van je scriptie. Je kunt hierbij denken aan een thema of de vraagstelling, maar zeker ook de bevindingen, het resultaat of het inzicht. De lezer weet dan meteen waar hij aan toe is en of je scriptie interessant is voor hem of haar.
Ook dat is belangrijk: als een lezer meteen weet dat het onderwerp niet interessant is om verder te bestuderen. Dat lijkt jammer maar voor jou als schrijver maar de lezer spaart het kostbare tijd.
Opbouw scriptie: positie deelboodschappen
Als de titel van je rapport de hoofdboodschap bevat, waar verwacht je dan dan de deelboodschappen te vinden? Juist, in de hoofdstuk titels! . In scripties worden deelboodschappen in hoofdstukken geplaatst. Je kunt je scriptie opdelen in deelboodschappen.
Iedere deelboodschap, ieder hoofdstuk, ondersteunt de hoofdboodschap. Het kan gaan om het probleem, de methode of de resultaten.
Als je scriptie is opgebouwd met deelboodschappen, zal je boodschap van de scriptie duidelijk worden. De lezer kan dan bepalen welke thema’s hij of zij wil bestuderen en alleen die hoofdstukken lezen die van belang zijn. Je zorgt dus dat je lezer efficient kan lezen!
Opbouw scriptie: waar komt dat samen?
Dus je hebt een hoofdboodschap en je hebt de deelboodschappen. Hoe ga je nu verder je scriptie opbouw bepalen? Je vind die opbouw terug in je inhoudsopgave. Titel en hoofdstuk titels hebben dus een inhoudelijke relatie.
Deze inhoudsopgave zou moeten lezen als een samenvatting. Maar ook met zeer duidelijk inhoudelijke relaties. . Zo kunnen lezers gemakkelijk van de ene deelboodschap naar de andere gebracht worden. Ondertussen snappen ze steeds beter wat je hoofdboodschap is.
Voor de echte pro’s onder ons
Om een goede structuur te bouwen en te valideren kun je de SLIM methode gebruiken. Deze methode heeft focus op het overbrengen van je boodschap aan de lezer. Van titels, hoofdstuk titels tot en met zinnen. Als je goed weet wat je waarom wil schrijven schrijf je efficient en compact en niet onbelangrijk: je begeleider geeft betere feedback.
En je resultaat: een hoger cijfer omdat je rapport duidelijker is!
Bij andere verslag types hoort soms een andere indeling. Als je echter de hoofdboodschap van dit artikel ook daar toepast kun je zelf de beste structuur bepalen.