Asintik Academy

Onderzoeksverslag schrijven

Onderzoeksverslag

Waarom deel je je onderzoek?

Misschien wel de belangrijkste vraag om mee te beginnen: waarom deel je je onderzoek? Als je een onderzoeksverslag schrijft is dat namelijk wat je doet. Schrijf je een verslag over je onderzoek alleen omdat het een vereiste is van bijvoorbeeld een opleiding. Dan nog, waarom deel je je onderzoek.

Het waarom bepaalt namelijk hoe je je verslag het beste kunt opbouwen. Een verslag is meer dan informatie over de schutting gooien. Informatie alleen geeft nog geen kennis, uitleg en toevoeging van discussie en een wetenschappelijke methode geven houvast aan die informatie. Ze brengen structuur aan waardoor het doel van het onderzoek naar voren komt.

Het waarom van je onderzoeksverslag is belangrijk om duidelijkheid te kunnen scheppen aan je lezer. Waarom zou hij of zij je verslag moeten lezen?

Dus begin bij die lezer, daar zul je het houvast vinden waarom je überhaupt schrijft over je project en je resultaten.

Structuur van je verslag

structuur van je verslag

Als je goed het waarom weet, dan pas kun je de structuur van je verslag bepalen. Als je weet wat van je onderzoek je waarom wil delen met je lezer, kun je de juiste makkelijke volgorde bepalen om de lezer de informatie aan te reiken. Je doel bepaalt dus de juiste structuur.

De samenvatting heeft natuurlijk een vaste plaats net zoals het vermelden van je bronnen maar voor de rest? Ga je eerst je literatuur onderzoek presenteren of toch eerst het probleem? Als jij dit onderzoeksverslag zou lezen, volgens welk stramien zou jij dan de informatie aangereikt willen krijgen? Wat is een logische volgorde om langzaam begeleid te worden naar de conclusies?

Zorg voor een goede verdeling tussen theorie en de feitelijke inhoud van je project. De wetenschappelijke methode van je onderzoek is van belang. Maar met name in het licht van de conclusie die je aan je lezer wil overbrengen. Een onderzoeksverslag is een verantwoording maar zeer zeker ook een inhoudelijke bevinding die je deelt. Bijvoorbeeld het inhoudelijke antwoord op je onderzoeksvraag.

Welke onderdelen (methode, literatuur, onderzoeksvraag, doel of conclusie) je in welke volgorde behandelt ligt dus maar zeer ten dele vast. Bedenk bij het schrijven met name in welke volgorde je het zou willen ezen voor een goed begrip.

Omdat dit anders is dan je wellicht gewend bent is het even wennen. In basis is het echter deels eenvoudiger: je maakt er en logisch verhaal van in plaats van een verslag van je activiteiten.

Specifieke aspecten in jouw vakgebied

vakgebied

Ieder vakgebied heeft zijn eigen specificaties. Met name de tijdschriften of andere media waar je publiceert volgen andere richtlijnen. Hoe je bronnen gebruikt, gebruik van lettertypes, plaatsing van je titel en verschillende andere layout technische aspecten worden vaak voorgeschreven afhankelijk van je vakgebied.

Daarnaast zijn er vaste onderdelen voor het type project dat je uitvoert. Bij een onderwerp als klantenonderzoek schrijf je andere elementen op dan bij een onderzoeksverslag over quantummechanica. Ieder onderzoek heeft zijn eigen unieke elementen. Het is nodig om hier rekening mee te houden.

Een onderzoeksverslag schrijven verschilt van het doen van onderzoek

Zo veel manieren er zijn om onderzoek te doen, zo weinig manieren, of eigenlijk is er maar 1 manier, zijn er om je verslag te schrijven: focus op je doel en de opbouw zo kiezen dat je boodschap klip en klaar overkomt. Dat je daarnaast de theorie en een aantal vragen helder naar voren moet brengen, prima. Je boodschap moet namelijk wel geheel onderbouwd zijn! Maar pin je niet te veel vast op alle onderdelen.

De opbouw wordt dus bepaald door de boodschap die je overbrengt. Dit bepaalt feitelijk ieder woord: van de titel tot de inhoudsopgave en van pagina 1 tot probleem en van conclusies tot de samenvatting. Ieder onderdeel of hoofdstuk heeft hierin zijn eigen functie.

Een open deur: let op de inhoud!

Open deuren zijn er niet om langs te lopen, dat is wel wat er feitelijk vaak gebeurt. De meeste inhoud zit wellicht in de afzonderlijke alinea’s. Echter, de belangrijkste inhoud vind je in de verschillende titels. Dus zorg dat je hoofdstuk titels niet alleen aan aankondiging geven van het type informatie maar ook van de feitelijke inhoud van je hoofdstuk. En dat geldt ook voor ieder ander kopje.

Meer over die inhoud en een opbouw kun je leren via de SLIM methode. De SLIM methode maakt een veel beter schrijfresultaat mogelijk.

Wil je meer hulp, of heb je behoefte aan een goede schrijfmethode, bekijk hieronder dan de overige bronnen of schrijf je in voor onze gratis of betaalde cursussen.

Succes met schrijven!

Bij andere verslag types hoort soms een andere indeling. Als je echter de hoofdboodschap van dit artikel ook daar toepast kun je zelf de beste structuur bepalen.

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!