fbpx

Asintik Academy

Hoe schrijf je een goede inleiding

Hoe schrijf je een goede inleiding?

Een goede inleiding is het fundament voor je rapport. Het is het eerste inhoudelijke houvast dat je biedt aan je lezer. Met een goed fundament zet je de lezer op het juiste been. De inhoud van de rest van het rapport valt dan beter op zijn plek.

Het doel van je inleiding

Het doel is om je lezer meteen op het juiste been te zetten. Besef dat de lezer ten opzichte van de precieze inhoud van je rapport blanco binnenkomt. Typisch wordt de inleiding gelezen door de nieuwe lezer, degene die je rapport nog niet eerder heeft gelezen.

Wat is het ‘juiste been’, dat bepaal jij: wat is je boodschap aan de lezer met je rapport? Oftewel, wat zijn je inhoudelijke bevindingen. Nee, die vermeld je niet in de inleiding maar die bepalen wel welke basis achtergrond informatie de lezer moet hebben om die inhoudelijke bevindingen later in je rapport goed te kunnen begrijpen.

Oftewel, de doelen van een goede inleiding:

 • Het onderwerp introduceren
 • Aanduiden wat de lezer kan verwachten
 • Aangeven voor welke lezers dit relevant is en waarom
 • Je lezer helpen hoe hij het document het beste kan lezen

Onderdelen van een goede inleiding

Daarmee worden ook de onderdelen van een inleiding duidelijk.

scriptie schrijfvaardigheid

Hoe schrijf je een goede inleiding?

 1. Introductie van het onderwerp

  Je zult de lezer eerst moeten vertellen waar de rest van je document over gaat. Dat kan heel minimaal maar daarmee laat je veel over aan de interpretatie van de lezer. Iets meer achtergrond, aansluitend bij de actualiteit of net prikkelend geeft meer houvast aan je lezer waar je het precies over gaat hebben. Je introduceert al iets van context en relevantie in plaats van alleen een korte aanduiding waar je het over gaat hebben.

 2. Relevantie van het onderwerp

  Waarom is het onderwerp relevant? Waarom heb je het document geschreven? Wat was de aanleiding?
  Let op dat je motivatie om dit onderwerp uit te diepen wellicht persoonlijk is voor jou maar de relevantie voor de lezer is dat niet. Redeneer dus vanuit de lezer, waarom of voor welke lezers is dit onderwerp relevant?

 3. Je centrale vraag

  Hiermee geef je duidelijk aan welke nieuwe hoofdinformatie de lezer kan verwachten. Die vraag moet gebaseerd zijn op de informatie die je tot nu geïntroduceerd hebt aan de lezer. Je centrale vraag verschilt of je een theoretisch of praktisch gericht project hebt uitgevoerd. Bij een theoretisch project betreft het vaak een kennisvraag, bij een praktisch project betreft het vaak een verbeter of ontwerp vraag.

 4. Leeswijzer

  Tot slot wil je in een goede inleiding de lezer houvast bieden waar hij welk type informatie kan lezen. Bedenk vooraf welke verschillende type lezers je rapport gaan lezen. Een manager is geïnteresseerd in andere delen dan een mede onderzoeker. Welk deel van je rapport geeft welke informatie? En schrijf dat op een dusdanige manier dat iedere lezer zelf kan bepalen welke delen met name relevant zijn voor hem.

Overige aandachtspunten van een goede inleiding

Volg de algemene tips van een goede rapportage en tekst:

 • Boodschap aan je lezer
 • Compact
 • Niet te compact
 • Structuur

Veel schrijf succes voor je scriptie, rapport of artikel!


Overige onderwerpen die je wellicht interessant vind

7 tips om je scriptie te schrijven:

Externe informatie over een inleiding schrijven

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!