fbpx
basis
goede alinea opbouw als hoeksteen van je scriptie of rapport

Met 7 tips je scriptie schrijven

Tip 5: Een goede alinea opbouw: de hoeksteen van je scriptie

Een goede alinea opbouw is de hoeksteen van de inhoud van je scriptie of rapport. De meeste inhoud van je rapport verwoord je in de alinea’s. Sterker nog, alle inhoud introduceer je daar voor het eerst. Je werkt hem uit, onderbouwt hem en plaatst hem in de juiste context. Die belangrijke kernstructuur mag je met recht een hoeksteen noemen.

Daarmee is het erg belangrijk om een goede alinea opbouw toe te passen: met focus op je boodschap. Op die manier komt de inhoud op de juiste manier bij je lezer. En de juiste manier is zoals jij als schrijver de boodschap wil overbrengen aan je lezer. Alle alinea’s bij elkaar bevatten het merendeel van je inhoud. Daarom is het belangrijk voor iedere alinea afzonderlijk de alinea boodschap te identificeren. Zo borg je voor de lezer de structuur van je tekst. Bij een goede alinea opbouw kan hij eenvoudig de boodschap van die alinea achterhalen. Tijdens het lezen van de alinea kan hij dan de onderbouwing of uitwerking lezen en bepalen of hij het met je eens is. Hoe makkelijker je dus de boodschap aan de lezer toont, hoe eenvoudiger hij je inhoud kan volgen. Dus een goede alinea opbouw zorgt voor focus op de alinea boodschap.

De hoofdboodschap van je alinea schrijf je het beste in de eerste zin van je alinea, enkele kernpunten eventueel nog in de laatste zin. Je lezer weet bij het lezen van de alinea dan hoe hij de inhoud moet plaatsen. Hij kent immers al je hoofdboodschap. Er bestaan hier enigszins verschillende visies op: eerste zin, tweede zin of laatste zin [taalwinkel] . Zelf merk ik in veel teksten dat een combinatie van eerste zin en een verbinding via de laatste zin goed werkt. Die laatste zin van een alinea plaatst al die details weer in het licht van de hoofdboodschap. Het gaat namelijk om de hoofdboodschap van de alinea, de details zijn ter onderbouwing of uitwijding. De kernboodschap van de alinea in de laatste zin kan dan dienen als een samenvattende reminder.

Meer weten: volg een gratis proefles uit de online cursus ‘gestructureerd schrijven’ of schrijf je in voor de volledige cursus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!