Asintik Academy

gestructureerd je rapport schrijven

Met 7 tips je scriptie schrijven

Gestructureerd je rapport schrijven – Tip 4: Schrijf ‘andersom’

Gestructureerd je rapport schrijven, na 15 jaar scriptie begeleiding aan de universiteit Groningen van master en bachelor studenten weet ik dat een scriptie schrijven soms best lastig is. Ik blijf het leuk vinden om studenten daarbij handvatten te geven. Zeker als ik zie hoe ze daarmee hun worsteling omzetten in een project en schrijf flow. Sterker nog, ik heb studenten mij zien verbazen. Een compact rapport dat compleet is en waar geen speld tussen te krijgen is, heerlijk!

Eigenlijk zijn er maar een paar inzichten nodig om het schrijven van je scriptie vlot te laten verlopen. Eén daarvan is om ‘andersom te schrijven’. Klinkt vreemd maar dat maakt het schrijfproces (en het leesproces voor je begeleider!) wel een stuk makkelijker. De structuur vanuit de ontvanger (de lezer) is namelijk cruciaal, blijkt ook als je goed luistert naar jonge kinderen.

Veel studenten schrijven hun scriptie zoals ze hun project uitvoeren: in een tijdsvolgorde. Maar een scriptie is geen logboek. Als lezer krijg je in het begin dezelfde verwarring die jij deels had toen je het project begon: “welke informatie is nu echt relevant?”, “wat moet ik met deze informatie?”. Als je zonder achtergrond kennis leest, en dat doet je lezer, is sommige informatie lastig op waarde te schatten. Pas in het juiste licht (jouw overkoepelende doel) wordt de waarde van die informatie duidelijk voor de lezer. Vandaar het belang van gestructureerd je rapport schrijven voor je lezer.

Schrijf daarom je scriptie ‘andersom’. Begin met je boodschap aan de lezer, vertel daarna waarom dat de boodschap is en hoe je die onderbouwt. Daarna valt de overige informatie beter op zijn plek. Dus begin met je eind conclusie en vertel in steeds diepere details hoe je daartoe gekomen bent. Zo kun je gestructureerd je rapport schrijven!

In de project uitvoering kan de informatie in het begin wat chaotisch zijn. Het precieze waarom van die informatie heb je in het begin nog niet, wel een heleboel details. Bespaar je lezer die chaos en leg hem gestructureerd de samenhang tussen die details uit. En die structuur begint met je hoofdboodschap (je resultaat of conclusie) van je scriptie of hoofdstuk of zelfs alinea.

Succes met gestructureerd je rapport schrijven!.

Meer weten: volg een gratis proefles uit de online cursus ‘gestructureerd schrijven’ of schrijf je in voor de volledige cursus.

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!