fbpx

Conclusie Scriptie schrijven – makkelijk met slechts 8 handvatten

conclusie scriptie

Conclusie scriptie

Waarom worsten veel schrijvers hiermee? Meestal omdat niet geheel duidelijk is wat je wel en niet in de conclusie plaatst.

Met een paar handvatten en basisregels wordt het een stuk makkelijker, er hoeft namelijk geen nieuwe inhoud in je conclusie en je schrijfstijl is belangrijk.

Een goede scriptie sluit je af met een goede conclusie

Die afsluiting moet je bijna letterlijk nemen: er komen geen nieuwe feiten naar voren, je beantwoord je hoofdvraag of bevestigd (of niet) je hypothese. Dit natuurlijk gebaseerd op de resultaten van je project.

Het is belangrijk om alleen resultaten te benoemen, nog niet te bediscussiëren of interpreteren, dat komt later bij de discussie aan bod.

Omdat je je hoofdvraag gaat beantwoorden is het goed om die te herhalen in je conclusie. In je conclusie dien je de beantwoording van die hoofdvraag of je bevinding op je hypothese te vermelden. Vervolgens moet je je antwoord natuurlijk ook nog onderbouwen, ook hier weer niet met nieuwe feiten maar met informatie die je de lezer in de verschillende hoofdstukken al hebt gegeven.

Simpele handvatten voor een goede conclusie bij je scriptie

Met een simpele checklist kun je inhoudelijk een goede conclusie voor je scriptie schrijven.

Wel doenNiet doen
Herhalen van de hoofdvraagHoofdvraag toelichten of uitleggen
Observaties beschrijvenInterpreteren
Belangrijke resultaten vermeldenNiet relevante resultaten vermelden
Conclusies trekken aan de hand van eerder beschreven resultaten of dataNieuwe data of resultaten beschrijven
Eventuele deelvragen beantwoordenAanvullende bevindingen vermelden
Hoofdvraag beantwoordenAntwoord bediscussiëren
Belangrijke feiten vermeldenVoorbeelden geven
Eerder gepresenteerde informatie herformulerenTeksten kopiëren vanuit eerdere hoofdstukken
8 handvatten voor een goede conclusie scriptie

Nog een paar tips voor een goede schrijfstijl in je conclusie

  • Je conclusie moet voor de lezer een goed te volgen verhaallijn hebben. Dat is dus iets anders dan alleen maar lijstjes die samen de inhoudelijke samenvatting vormen
  • Daarom is het ook goed het schrijven van je conclusie te bewaren tot het eind. Pas dan heb je het complete overzicht van je project en dus ook van je resultaten.
  • Het project is afgerond dus zorg dat je daar ook de juiste werkwoordstijd voor gebruikt. De resultaten van je onderzoek in de voltooid tegenwoordige tijd (in dit onderzoek is gekeken naar… is gebleken dat). De onvoltooid tegenwoordige tijd (moet zijn ontwerp aanpassen, het ontwerp voldoet niet meer aan…) voor feiten en bevindingen.

Dus: conclusie scriptie…. geen probleem meer voor jou, succes met schrijven!

Meer globale informatie over de opbouw van een onderzoeksverslag vind je bij de universiteiten. Bijvoorbeeld de universiteit van Groningen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!