fbpx

Conclusie schrijven – makkelijk met slechts 8 handvatten

conclusie schrijven

Conclusie schrijven

Waarom worsten veel schrijvers hiermee? Meestal omdat niet geheel duidelijk is wat je wel en niet in de conclusie plaatst.

Met een paar handvatten en basisregels wordt het een stuk makkelijker, er hoeft namelijk geen nieuwe inhoud in je conclusie en je schrijfstijl is belangrijk.

Een goed rapport sluit je af met een goede conclusie

Die afsluiting moet je bijna letterlijk nemen: er komen geen nieuwe feiten naar voren, je beantwoord je hoofdvraag of bevestigt (of niet) je hypothese. Dit natuurlijk gebaseerd op de resultaten van je project.

Het is belangrijk om alleen resultaten te benoemen, nog niet te bediscussiëren of interpreteren, dat komt later bij de discussie aan bod.

Omdat je je hoofdvraag gaat beantwoorden is het goed om die te herhalen in je conclusie. In je conclusie dien je de beantwoording van die hoofdvraag of je bevinding op je hypothese te vermelden. Vervolgens moet je je antwoord natuurlijk ook nog onderbouwen, ook hier weer niet met nieuwe feiten maar met informatie die je de lezer in de verschillende hoofdstukken al hebt gegeven.

Wat zet je in de conclusie van een rapport of scriptie? – simpele handvatten

Met een simpele checklist kun je inhoudelijk een goede conclusie schrijven voor je rapport of scriptie.

Wel doenNiet doen
Herhalen van de hoofdvraagHoofdvraag toelichten of uitleggen
Observaties beschrijvenInterpreteren
Belangrijke resultaten vermeldenNiet relevante resultaten vermelden
Conclusies trekken aan de hand van eerder beschreven resultaten of dataNieuwe data of resultaten beschrijven
Eventuele deelvragen beantwoordenAanvullende bevindingen vermelden
Hoofdvraag beantwoordenAntwoord bediscussiëren
Belangrijke feiten vermeldenVoorbeelden geven
Eerder gepresenteerde informatie herformulerenTeksten kopiëren vanuit eerdere hoofdstukken
Conclusie schrijven: 8 handvatten voor een goede conclusie

Nog een paar tips voor een goede schrijfstijl in je conclusie

Het schrijven van je conclusie vergt op details een iets andere schrijfstijl dan andere delen van je rapport.

  • Je conclusie moet voor de lezer een goed te volgen verhaallijn hebben. Dat is dus iets anders dan alleen maar lijstjes die samen de inhoudelijke samenvatting vormen
  • Daarom is het ook goed het schrijven van je conclusie te bewaren tot het eind. Pas dan heb je het complete overzicht van je project en dus ook van je resultaten.
  • Het project is afgerond dus zorg dat je daar ook de juiste werkwoordstijd voor gebruikt. De resultaten van je onderzoek in de voltooid tegenwoordige tijd (in dit onderzoek is gekeken naar… is gebleken dat). De onvoltooid tegenwoordige tijd (moet zijn ontwerp aanpassen, het ontwerp voldoet niet meer aan…) voor feiten en bevindingen.

Dus: ‘conclusie schrijven’…. geen probleem meer voor jou, succes met schrijven!

Meer weten: kijk bij de overige scriptie tips of bekijk de cursus academisch schrijven.

De cursus academisch schrijven helpt je om deze tips te gebruiken. Na het volgen van de cursus kan je een goede conclusie bij je scriptie of rapport schrijven. Maar uiteraard veel meer dan dat.

Heb je moeite met het schrijven van je scriptie?

De cursus Scriptie Schrijven helpt je op weg met je scriptie en maakt hem zo goed mogelijk. Je leert hoe je je scriptie moet structureren, welke tone-of-voice het meest effectief is, en hoe je informatie duidelijk en beknopt overbrengt. Deze cursus geeft je alle tools die je nodig hebt om een uitstekende scriptie te schrijven.

Als je wilt slagen in het schrijven van je scriptie, dan is deze cursus perfect voor jou! Het is speciaal ontworpen met studenten zoals jij in gedachten, die op zoek zijn naar houvast als ze beginnen met hun project. Wij weten precies wat studenten nodig hebben, omdat we dat zelf ook hebben meegemaakt – dus laat ons je helpen om dit proces van begin tot eind te doorlopen!

Als je je inschrijft voor onze cursus, krijg je toegang tot een groot aantal verschillende bronnen, waaronder video’s, quizzen, oefeningen en nog veel meer! Al deze materialen zijn gemaakt door professionals die jarenlange ervaring hebben met het helpen van studenten zoals jij om te slagen voor hun academische doelen. Profiteer vandaag nog van alles wat we aanbieden door je nu in te schrijven! Klik nu hier als je je vandaag nog wilt inschrijven voor onze gratis proefsessie!

Klik nu hier als je je vandaag nog wilt inschrijven voor de cursus scriptie schrijven.

Schrijven als een pro

Ben je het zat om steeds weer te herschrijven?

Verbeter gratis je schrijfstrategie in 1 week met dit format volgens de SLIM methode

Meer globale informatie over de opbouw van een onderzoeksverslag vind je bij de universiteiten. Bijvoorbeeld de universiteit van Groningen.

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!