fbpx

Asintik Academy

Belang van goede rapportage

Met 7 tips je scriptie schrijven

Tip 3: Het belang van goede rapportage – 4 handvatten

Het lijkt een open deur: goede rapportage is enorm van belang. Zo’n stelling waar iedereen het mee eens is. Waarom gaan we er dan toch vaak de mist mee in? Waarom snapt een lezer niet altijd precies wat de schrijver bedoelt? Inderdaad, omdat het best lastig is om goed je boodschap over te brengen.

Als je een scriptie, proefschrift, artikel of rapport schrijft voor je collega’s wil je zo helder mogelijk je boodschap overbrengen. Want: wat is briljante inhoud als de schrijver het niet kan overbrengen? Beter goede content die ook goed overgebracht wordt, dat zet meer zoden aan de dijk.

Goed je boodschap overbrengen is niet makkelijk. Toch zijn er vier handvatten die je bij iedere stap van het schrijfproces kunnen helpen:

 1. Boodschap: Focus op je boodschap aan je lezer
  Je schrijft omdat je je inhoudelijke boodschap wil overbrengen. Anders is die goede inhoud van je project toch nog waardeloos geworden.
 2. Compact: meld de juiste details
  De lezer raakt je makkelijk kwijt als je te veel minder relevante informatie aandraagt
 3. Niet te compact: voeg voldoende details toe
  De lezer moet natuurlijk wel overtuigd worden van je boodschap.
 4. Structuur: Maak duidelijk wat de lezer met je inhoud moet
  Dit overbrugt de tegenstelling van de twee voorgaande punten. Oftewel: breng een goede structuur aan. Zorg dat de lezer begrijpt wat hij met je informatie moet doen. Eerst dus op hoofdniveau je boodschap vertellen, daarna de details ter onderbouwing of uitleg.

Misschien zijn de eerste en laatste hierin wel het belangrijkste. Goed weten wat je wil vertellen aan je lezer en in een structuur die begrijpelijk is voor de lezer. Bedenk dat de lezer aan start van je rapport nog niet de expert is op jouw project. Jij hebt het project uitgevoerd of bestudeerd, je lezer nog niet. Begin dus daar waar de lezer start, met zijn kennis.

Onderschat het belang van goede rapportage niet tijdens het schrijven. Hier nog enkele andere handvatten over dit onderwerp als je dat wil. Succes met je scriptie of project rapportage!

Meer weten: volg een gratis proefles uit de online cursus ‘gestructureerd schrijven’ of schrijf je in voor de volledige cursus.

Meer schrijfplezier met de gratis mini training 'scriptie schrijven'

Ontvang via mail 7 dagen lang tips, instructies en templates om sneller en beter je scriptie te schrijven en met veel meer schrijfplezier!