fbpx

De juiste Scriptie Schrijfstrategie in 8 stappen

scriptie schrijfstrategie

Schrijven is anders dan project uitvoering

Wanneer je verslag moet doen van je academische onderzoek, bestaat de neiging om dat net zo aan te pakken als het uitvoeren van het onderzoek zelf, van A naar Z. Het doel van zo’n rapportage is alleen niet om een soort logboek te verschaffen van alles wat je gedaan hebt en wat er daar uit kwam, maar om de belangrijkste bevindingen te delen met je lezer.

Daarom is het handig om een goede scriptie schrijfstrategie te hanteren: eerst nadenken over wat je de lezer wilt vertellen en op basis daarvan een soort ‘inhoudsopgave’ te maken. Die je vervolgens verder invult.

Schrijven is niet altijd makkelijk

Ik weet dat het frustrerend kan zijn om te starten met een lege pagina. Of feedback krijgen dat je begeleider het eigenlijk niet goed snapt, dat je te veel woorden gebruikt, te veel herhalingen… En dan voel je je dus weer ‘terug bij af’.

Met de juiste schrijfstrategie wordt het makkelijker

Het is fijner om al vlot in een schrijversflow te komen. Duidelijk voor de lezer. En daarmee feedback krijgend die voortbouwd.

Dat kan! Vaak ligt het aan het gebruiken van een juiste schrijfstragie. Vaak gebruik je een strategie als project uitvoerder. Logisch, je hebt het zelf namelijk uitgevoerd.

Met een goede schrijfstrategie kun je je lezer beter bedienen. Want schrijven is een andere tak van sport. Wat is je doel? Wat wil je eigenlijk overdragen aan de lezer?

De schrijfstrategie in bijgaande instructie voer je uit in twee fases:

  1. Boodschap formuleren
  2. Schrijf andersom

Naast de instructie ontvang je ook een invulformat om je eigen rapport met een goede schrijfstrategie te starten.

Download de gratis instructie met invulformat 

Als je de instructie en het format download krijg je ook nog 6 aanvullende tips. Bovenaan deze pagina kun je je download aanvragen. Die krijg je dan per mail toe gestuurd.

Ik heb deze methode jarenlang onderwezen aan de RUG

Succes met schrijven!
Jeroen

Schrijven als een pro

Ben je het zat om steeds weer te herschrijven?

Verbeter gratis je schrijfstrategie in 1 week met dit format volgens de SLIM methode

Ontzettend nuttig!
Ontzettend nuttig!
Vincent van Emous
Lees verder
Een nuttige cursus die mijn academische schrijfvaardigheden heeft verbeterd. Helaas heb ik de cursus pas kunnen volgens tijdens mijn laatste afstudeerproject. Ik raad elke student dan ook aan om deze cursus in ieder geval te volgen voorafgaande aan zijn/haar afstudeerproject (bachelor of master) en liever zelfs eerder, zodat je jezelf nog meer kan ontwikkelen op het gebied van academisch schrijven!
Een openbaring voor het schrijven van academische documenten
Een openbaring voor het schrijven van academische documenten
Harry Auke Venema
Lees verder
Als schrijver (met of zonder ervaring) kan het zijn dat je van tevoren misschien twijfelt of deze cursus je nieuwe dingen zal leren. Mijn ervaring (als ervaren scriptieschrijver) is dat dit zeker het geval is! De SLIM methode en andere technieken die worden aangeleerd in deze cursus zijn zeer bruikbaar voor het schrijven van elk soort document. De methode leert je om bewuster bezig te zijn met wat je nu eigenlijk wil zeggen. Wie herkent er niet dat mensen soms wat langdradig van stof kunnen zijn, waardoor je de boodschap niet meer echt begrijpt? Daarom is deze (simpele) methode zo belangrijk om aan te leren! Daarnaast wordt tijdens de cursus op een makkelijke en duidelijke manier uitgelegd wat het idee is. Je hoeft zelf eigenlijk weinig te doen, al zul je naderhand wat oefening kunnen gebruiken om de methode tot in de puntjes te gebruiken! Dikke aanrader!
Ik ben veel efficiënter gaan schrijven
Ik ben veel efficiënter gaan schrijven
Kirsten Niekolaas
Lees verder
Door deze cursus academisch schrijven ben ik veel efficiënter gaan schrijven en zijn mijn verslagen duidelijker en to-the-point geworden.
Vorige
Volgende