fbpx

Asintik Academy

Beginnen met configure to order in je bedrijf, hoe doe je dat?

beginnen met configure to order

Beginnen met configure to order in je bedrijf. Het begint met een enthousiaste kar trekker maar wat zijn de eerste stappen. Enthousiasme zonder de juiste inhoudelijke kennis van zaken is een recept voor mislukking. Gelukkig zijn er een aantal basis gereedschappen die veel houvast kunnen bieden.

Dus: leuk dat CTO, maar hoe begin je nu? Iets nieuws dat de hele organisatie raakt. Vaak komt deze vraag bij engineering naar boven. Weet je dan hoe te starten? Meestal niet. Dat kan je onzeker maken. Sommigen schamen zich er zelfs voor dat ze niet weten hoe een dergelijk traject te starten dat zo belangrijk is voor de organisatie.

Als je dat wel zou weten dan zou je snel vertrouwd op de anderen afstappen. Jij kent namelijk de eerste stappen. Je kunt anderen helpen. Dat maakt trots!

Veel mensen vinden de start van een verandertraject moeilijk.Geen wonder, verandering gaat over iets dat nog niet geheel bekend is. Je mist de kennis en de tools. Daarnaast gaat CTO ook nog eens over disciplines heen. En je collega’s van andere afdelingen hebben andere kennis en ervaringen. Lastig dus om daar samen stappen in te gaan zetten in een onbekend gebied.

Gelukkig bestaan er simpele methodes om die kennis op te bouwen. De eerste stap is het kennen van de klantdiversiteit. Daarvoor kun je eerdere projecten analyseren. Waar zitten de verschillen in klantvragen en zeker zo belangrijk, waar zitten de overeenkomsten. Ook kun je daarbij eventueel klanten gaan interviewen, vragen naar hun wensen. Vervolgens kun je analyseren hoe je de diversiteit in de klantenspecificaties opvangt in je BOM. Hoe groot is de impact? Kun je die verkleinen. Dit is in een notendop een Commerciële Diversiteit Matrix (CDM). Daar creëer je veel inzicht mee en vormt de basis van een slimmere CTO opbouw van je BOM.

Hulp voor commerciële diversiteits matrix
Je kunt zelf aan de slag met de CDM opzetten. Als je er eerst over wil sparren, geef ons dan een seintje.